Mindful Run & Walk Maastricht Heuvelland RUST-coaching En... nu ik! “Stop eens even!” Schakel niet op maar af-sessie!

24 Duurzame inzetbaarheid bereiken we door een positieve gedragsverandering teweeg te brengen. Van vastzitten naar een vitaal leven!

Duurzame inzetbaarheid vanuit positieve gedragsverandering. Van vastzitten naar een vitaal leven!

Hoe behouden we de balans tussen onze draaglast en draagkracht bij toename van onze werkdruk?
Deze bijzondere tijd daagt ons allen uit. Hoe gaan we met deze periode om? Voor de één is er een zee van tijd, de ander weet niet hoe alle ballen in de lucht te houden. Het is een kunst om de balans tussen onze draaglast en draagkracht te vinden. De Coronamaatregelingen zorgen er voor dat er sprake is van vele veranderingen. Mensen worden geacht van thuis uit te werken, daarnaast bestaat extra werkdruk omdat de kinderen thuis zijn. Vele personen worden naast hun dagelijkse werk/zorgtaken in privé als werksituatie geconfronteerd met het feit dat ze geacht worden thuis ook hun kinderen te begeleiden met schoolse zaken. Daarnaast worden we wellicht ook nog belast met mantelzorgtaken. Behoorlijk wat taken erbij dus.

Emotionele uitputting.
Stel tijdig je eigen grenzen. Ken je overigens je eigen grenzen??
Werkdruk kan leiden tot emotionele uitputting en vermindering van het zelfvertrouwen. Nu het zelfvertrouwen keldert wordt grenzen stellen al helemaal moeilijk waardoor er nog meer op de schouders terecht komt en de balans van draagkracht en belastbaarheid geheel in disbalans raakt. De werkdruk zorgt er voor dat kwaliteit van werken in het gedrang komt.
Het lichaam zendt frequent seintjes uit zoals bv het hebben van hoofdpijn of buikpijn, spierspanningen aan schouders/ rug ervaren etc. , misschien zelfs ademhalingsproblemen (hyperventileren), je verliest sneller je geduld, je bent eerder geïrriteerd, je geduld wordt op de proef gesteld. Neem deze niet voor lief, luister naar ze en doe er iets mee. Schakel op tijd af. Stel jezelf centraal zonder je schuldig te voelen waardoor je er ook weer beter voor de ander kunt zijn. Ga voor jezelf na: “Wat geeft zin aan mijn leven, waar word ik blij van?”
De praktijk wijst uit, dat wanneer de persoon in kwestie doorgaat, hij/zij weet dat het niet goed gaat maar er vaak toch zelf geen draai aan weet te geven. Weten is immers iets anders dan het voor jezelf kunnen toepassen.

Durf als “buitenstaander” op iemand af te stappen en te vragen hoe het nu echt met diegene gaat. Heb oog voor elkaar.
Als buitenstaander zie je het vaak gebeuren maar durft het ook niet altijd bespreekbaar te maken of wellicht je wilt het niet bespreekbaar maken omdat je het misschien zelf al zo druk hebt.? Kijk wat meer naar elkaar om en durf te vragen hoe het nu echt met iemand gaat. Heb oog voor elkaar. Werkgever richting werknemer, partners/ collega’s onder elkaar, ouder/ kind, vrienden onder elkaar etc. We hoeven soms alleen maar te luisteren en niet eens actief er iets mee te doen. Een luisterend oor is vaak goud waard. Tijdens het vertellen komt de persoon, die vastloopt / druk ervaart zelf vaak tot mooie inzichten. Dit kan al een hele mooie uitlaatklep zijn.
Verwijs indien nodig preventief door. Beter ziekteverzuim voorkomen dan genezen!

Toch is het niet altijd zo eenvoudig en is een deskundig persoon vaak aan te bevelen om tot positieve gedragsverandering te komen. Verwijs als verwijzer indien nodig tijdig door naar deskundige begeleiding zoals bijvoorbeeld een gediplomeerd coach. We hebben immers toch allemaal baat bij vitale personen in onze samenleving? Wat wanneer iemand volledig thuis komt te zitten door het vastlopen in werk/ privé situatie? Wat kost het de maatschappij / organisatie wanneer iemand uitvalt aan geld, tijd en energie?

Beter ziekteverzuim voorkomen dan genezen!
De grens van belastbaarheid is bereikt, de rek en veerkracht zijn eruit en je bent letterlijk aan het einde van je latijn. Laten we het stadium van curatieve interventie vóór blijven en ons meer inzetten op preventieve interventie. Dit is waar ik al jaren voor pleit. Het bespaart veel leed. Wanneer je eenmaal thuis komt te zitten, val je vaak in een nog diepere put.

Insteken op duurzame inzetbaarheid vanuit positieve gedragsverandering.
Beter ziekteverzuim voorkomen dan genezen. Insteken op duurzame inzetbaarheid vanuit positieve gedragsverandering in jezelf is van cruciaal belang. Vaak is het een gegeven dat er hulp ingezet wordt wanneer het te laat is en de persoon in kwestie thuis komt te zitten en niet meer in staat is te werken. Rust, ontspanning en plezier ervaren is van essentieel belang om tot positieve gedragsverandering te komen.

Ons geluk is o.a. gerelateerd aan onze omstandigheden, onze genen en onze vrijheid om te kiezen. Ons geluk wordt dan ook op dit moment behoorlijk op de proef gesteld. Het zou kunnen dat u als werkgever uw werknemer ziet vastlopen in werk/ privésituatie door constant alle ballen hoog te moeten houden? Misschien nodigt deze tijd uw werknemer juist nu uit voor een stuk bewustwording, zichzelf centraal te stellen, zelfvertrouwen te versterken, grenzen (nog beter) te leren kennen, ruimte en tijd voor zichzelf te nemen en zichzelf te weer te manifesteren.

Van vastzitten naar een vitaal leven!
Je Leven op Koers zet hiervoor binnen verschillende organisaties het vitaliteitsprogramma “En…nu Ik! https://jelevenopkoers.nl/diensten/en-nu-ik/ in. Het bewezen programma http://jelevenopkoers.nl/referentie/suzanne-38/dat haar deelnemers in vier maanden de regie over eigen leven weer in handen geeft en eigen koers voor zichzelf bepaalt. Van vastzitten naar een vitaal leven! Heeft u vragen? Bel gerust naar 06 15082862 of stuur een mailtje naar chantal@jeleveopkoers.nl

Mij heeft het programma “En…nu Ik!” heel veel positiefs gebracht. Ik merk dat ik er naar handel. Ik zit goed in mijn vel, weet beter wat ik wil, kan meer loslaten en het hoeft niet allemaal vandaag duidelijk te zijn. Het stapjes-denken en de zaadjes planten, zitten er goed in. Ik neem makkelijker tijd voor mezelf. Ik volg nu het pad van mijn dromen. Het is zeer de moeite waard geweest om de stap naar jouw training/ coaching te zetten. …



Lees verder..