Mindful Run & Walk Maastricht Heuvelland RUST-coaching En... nu ik! “Stop eens even!” Schakel niet op maar af-sessie!

17 Systeem

Blog: SYSTEEM

 

Ken je het gevoel vast te lopen? Als het ware vast te lopen binnen een systeem?
Ik heb o.a. jaren gewerkt in groepen met kleuters. Zoooo heerlijk. Voor kleintjes is alles nog mogelijk. Zelfs later Sinterklaas worden.
Al snel gaat dit over. Je gaat naar school. Er wordt van alles van je verwacht. Je loopt tegen stramienen, patronen en verplichtingen aan. Je loopt er zelfs in vast.

Ken je de Cito scores? Hier hebben we aan te voldoen anders val je al snel buiten de geijkte paden en moet er hulp op gezet worden. Is dit waar het kind behoefte aan heeft en gelukkig van wordt? Hoe ver schieten we hierin door? Wat is de reden dat het kind in dit systeem mee moet? Idd de meetbaarheid ja echter hoeveel aspecten van een kind staan hierin niet omschreven? Altijd maar voldoen aan wat er van je gevraagd wordt; wat leeft er echt in jou? Waar wil jij mee aan de slag, wat wil jij vandaag aan creativiteit in jou tot bloei laten  komen? Vanuit het jonge kind, vanuit het schoolgaande kind, vanuit de puber, vanuit jong volwassene, vanuit volwassene…….? Je eigen dromen komen maar niet aan bod en je voldoet constant aan de verwachtingen van de ander.

Je aandacht gaat uit naar je opleiding, goede baan, financiële zekerheid. Je ouders, leerkrachten, maatschappij etc. verwacht(t)en dit immers. Ik paste precies binnen dit beeld. Ik deed exact wat de ander van mij vroeg en wist niet meer wat in mij zelf speelde.

Mijn zoon pakt het op een heel andere manier aan. Hij komt al eens vaker niet tegemoet aan wat een ander van hem vraagt. “Boeien” wat een ander van hem denkt en wat een ander vindt. Maatschappij blijft vragen; hij ziet het anders en legt zich niet neer bij vraagstelling binnen het systeem. Huiswerk? Naar zijn idee behoort schoolse werk niet thuis gemaakt of geleerd te worden. Tja een dilemma zou je denken. Laten we de middenweg zoeken. Middenweg echter ook heel moeilijk te vinden voor hem. Welk systeem hanteren we? Het zijne of hetgeen de maatschappij biedt? We hakken, hakken en hakken om de ander te laten doorzien dat het moet zoals “Iedereen” het doet. Wat nu wanneer we dat niet doen? Mijn zoon laat tot nog toe duidelijk zien en van zich horen dat hij hier dus wel heel anders over denkt en de dingen aanpakt binnen zijn bereik, zijn niveau en waar hij zich goed bij voelt. Wie voelt zich gelukkiger? Hij die vraagstelling naast zich neerlegt of wellicht jij die zich in alle bochten wringt om aan vraagstelling van de ander te voldoen? Dit antwoord is natuurlijk helemaal aan jou.

Ik zelf ben door de jaren heen ook uit dit stramien gestapt om alsmaar te voldoen aan wat de ander van me vraagt en voel me hier zoooo geweldig bij. Ik leef naar hetgeen in mij huist, wat ik voel, ruik, hoor, zie……Ja ik ben te ver door geschoten in wat de ander van mij vroeg en raakte mezelf helemaal kwijt. Ik heb mijn leven al weer een hele tijd herpakt en leef naar mijn gevoel en hart. En ja zeker helaas ik ontkom niet aan alle regels, wetten etc. En weet je? Juist dit is een hele belangrijke. Ook binnen een systeem mag jij je ontplooien, zelf ontwikkelen …..ja JIJ MAG DIT. Echt de verbinding met jezelf aangaan. Hoe mooi is het zelf te weten wie je bent , waar je staat om van hieruit te denken, voelen en handelen binnen het systeem. Weet jij wat binnen jou huist of ben je ondertussen overruled???

Ik weet wel waar ik in het leven echt belang aanhecht, wat ik wil, waar ik voor sta, wie ik ben. Ik laat me niet meer leiden door wat er allemaal van een mens gevraagd wordt; ik ben de signalen van mijn lichaam heel goed gaan (h)erkennen en leidt het leven dat ik wil leven. Ik doe echt niet of dit allemaal een koud kunstje is; dat is het zeker niet maar ik weet dat het mogelijk is ondanks er misschien nog wel situaties binnen je leven zijn die het echt ontzettend moeilijk voor je maken.

Het leven leiden zoals jij dit graag ziet is ook voor jou mogelijk. Zeker weten en ik kan je hier goed in bijstaan; heel graag zelfs. Ik voel jouw pad bewandelen ook als mijn pad en we gaan er samen voor.
Laat gerust iets van je horen, mail me, bel me…. wat fijn voelt voor jou. Het is mij gelukt mijn leven te leiden zoals ik het wil; dit gaat jou ook lukken. Wil je weten hoe? Dan hoor ik je graag snel. chantal@jelevenopkoers.nl of bel gerust naar 06 15082862.

Liefs Chantal

Het was voor mij niet meer haalbaar om zelf balans aan te brengen, waardoor emoties en gedachten op niet gewenste momenten de overhand konden nemen. In theorie wist ik dat ik mij te druk maakte, maar in de praktijk wist ik niet hoe ik dit moest verminderen. Vooraf aan een werkweek of spannend moment had ik last van buikpijn. Vragen om hulp als hulpverlener voelde toch als een vorm van falen. Daarnaast vond ik het belangrijk dat het niet te …Lees verder..