Mindful Run & Walk Maastricht Heuvelland RUST-coaching En... nu ik! “Stop eens even!” Schakel niet op maar af-sessie!

12 Verwachtingen en perfectionisme.

Blog: Verwachtingen en perfectionisme 

 

 

Altijd een koude rug.

Geen enkel idee waarom ik toch altijd zo’n koude rug had. Ja eigenlijk wist ik het diep van binnen wel. Mijn energie stroomde gewoonweg niet; ik liep tegen heel wat blokkades aan. De bijeenkomsten Heel Jezelf deden mij goed. Ik kwam meer en meer in mijn rust en voelde meer balans in mijn leven. Laat ik zeggen: Ik wist me in ieder geval staande te houden. Ondertussen relatie uit elkaar, parttime werkend en zorgend voor twee kleine opgroeiende mooie wezentjes waarvan een kind met autisme. Ja zwaar ….. zo niet loodzwaar.

Ik wist toen echter nog steeds niet wat ik nu wel weet.

 

De zorg die ik had voor de ander was groot. Die zorg reikte heel ver, zover dat ik er vrijwel geen zicht op had en ik mezelf uit het oog verloor. Waarom bleef die rug toch altijd zo koud waarom voelde ik me zo eenzaam in mijn emoties, waarom was het leven zo zwaar voor mij?

In één van de nachtelijke uurtjes dat ik weer eens wakker lag, werd het mij plotseling ontzettend helder. Ik was nu klaarwakker. Ik huilde. Ik huilde van herkenning, zo stom dat dit besef nu pas bij me opkwam, op mijn leeftijd…..nu pas???

 

Ik was altijd al een heel gevoelig kind en wist haarfijn aan te voelen wat de ander nodig had en wat de ander van mij verwachtte. Hier kon ik goed aan voldoen; hier was ik overigens ook heel trots op. De ander gaf mij complimentjes omdat ik voldaan had aan de regels van de ander en dus een voldoende (vaak een goed/ prima) scoorde. Super, wat was ik nogmaals trots. Ik scoorde goed voor rekenen, ik scoorde goed voor gedrag, ik scoorde goed voor tekenen, voor taal, voor de Cito…..functioneringsgesprekken. Ik had de stramienen, systemen en verantwoordelijkheden echt ontzettend goed en snel door. Wanneer ik nu maar voldeed aan de verwachtingen van de ander kwam het allemaal goed. Zo voldeed ik aan de wensen van mijn ouders, school, werk, zorg voor mijn kinderen, partner ja wat was ik toch geweldig. Kijk mij eens! “Dit zei ik overigens tegen mezelf.” 😉

 

Mijn creativiteit stagneerde. En daar zat ik weer bij een bijeenkomst Heel Jezelf. Mijn rug was nog steeds koud en bij beëindiging van driejarige opleiding had ik veel geleerd, had ik warme integere contacten opgedaan maar ontbrak er nog steeds iets in mijn leven. Ik liep er ook tegenaan dat mijn creativiteit alsmaar meer begon te stagneren. Ik zat vast ja enorm vast. Ik leek er niet uit te komen. Wat was er toch aan de hand, waarom lekte mijn energie zo enorm weg zonder ik hier überhaupt nog maar grip op leek te hebben?

 

Inspirerende quote “Volg het pad van jouw dromen en niet het pad van andermans verwachtingen” leverde een hele grote bijdrage aan het transformatieproces dat ik begon te ondergaan. Ik voldeed super goed aan de verwachtingen van de ander maar zo langzaamaan, stapje voor stapje zo waarlijk jaar voor jaar verloor ik mezelf geheel uit het oog. Mijn liefde (met name naar mijn kinderen en ouders was onvoorwaardelijk), mijn liefde voor mezelf ja heel verdrietig te moeten zeggen was echt heel heel ver weg te zoeken. Ik voelde deze liefde ook niet. Ik deed een mantra en tijdens deze mantra kreeg ik een beeld voor ogen dat ik als een blanke ovale pit zonder dikke harde schillen weer in het leven mocht en kon gaan staan met alle liefde voor mezelf daarin verweven. Ik zou dit zelfs naar buiten “mogen” brengen om te laten zien dat ik als het ware een punt van (h) erkenning ben. Er zijn zoveel zorgzame, ambitieuze vrouwen die vastlopen in deze stramienen, patronen en verantwoordelijkheden en er helemaal ALLEEN niet uitkomen. Ik kies er dan ook voor om me in deze kwetsbaar en zichtbaar op te stellen om te laten weten dat je er niet alleen voor staat. Dit zichtbaar en kwetsbaar opstellen gaat me nog niet altijd even gemakkelijk af, ik doe het echter wel en ben hier heel trots op ………..komt immers allemaal uit diepste van mijn bron. Ik heb iets neer te zetten en dan zal ik af en toe mijn eigen bullshit aan de kant moeten zetten om van betekenis en zinvol te kunnen zijn.

 

Andermans verwachtingen en mijn perfectionisme een belemmering voor mijn creativiteit en mijn ZIJN.  IK MAG ER ZIJN. Zo open, zo transparant, zo kwetsbaar, al mijn emoties, mijn hele situatie, mijn fouten (juist leuk en menselijk) ja het mag er allemaal zijn. Komende tot dit besef werd mijn rug warmer en warmer en kwam ik tot mijn innerlijke bron waar ik mijn talenten, liefde, creativiteit weer kon aanboren en ik weer als het ware in de bloei van mijn leven kwam te staan waar mijn groot perfectionisme, dat voor een groot deel was ontstaan door alsmaar aan de verwachtingen van de ander te voldoen op een lager pitje kwam te staan en mijn creativiteit vanuit mijn innerlijke bron weer volledig begon te spreken. Door te DOEN binnen mijn proces wordt mijn zelfvertrouwen juist versterkt en laat ik me door mijn perfectionisme niet meer in de weg staan. Het resultaat hoeft er nog niet te zijn. Nee het proces er naar toe is wat telt. DOEN vanuit geinspireerde afstemming en actie. Dat geeft vanzelf een prachtig resultaat.

 

En ja dan is het resultaat niet altijd naar verwachting van de ander. Zo ook misschien mijn blogs niet waar ik nog niet zo lang mee gestart ben en dus nog volledig onderhevig aan van alles en nog wat zijn. Feit is wel dat ik deze op moment met veel plezier creëer vanuit mijn eigen innerlijke bron en mijn boodschap helder mogen zijn dat ik inspiratie/ (h) erkenning wil ZIJN voor de ander. Ik wil jou “En….nu ik!’ laten voelen. Dit is wat ik jou zo gun. Kies voor “En…nu ik!” en heb onvoorwaardelijke liefde voor jezelf. Laat jouw eigenwaarde er volledig ZIJN. Vanuit dit punt met daaraan verbonden jouw grenzen kun je er (weer) ZIJN voor de ander (kinderen, partner, werk…..) met als resultaat een krachtige IK met een duurzame houdbaarheidsdatum. 😉

 

Je begrijpt dat dit transformatieproces niet van de één op de andere dag verliep. Hier ging de nodige tijd overheen. Ik ben gaan leven naar mijn programma “En….nu ik!” zodat ik nu een vrij, gelukkig, krachtig, zinvol en ontspannen leef. Wil je hier meer over lezen kijk dan eens op www.jelevenopkoers.nl en vraag hier http://jelevenopkoers.nl/diensten/1-op-1-sessie/ gerust een gratis en vrijblijvend één op één sessie aan. Ik loop graag naast jou, samen in een opwaartse spiraal de berg op, zodat jij het niet allemaal alleen hoeft te doen. Waardeer je mijn pagina? Geef mijn pagina Je Leven op Koers dan een like en volg me zodat je op de hoogte blijft. Zou ik leuk vinden. J

 

Lieve groet,

Chantal

 

 

Ik had al ’n half jaar ’n burn-out en kon wel koers, extra begeleiding gebruiken. Nadat ik je site had gelezen wist ik gewoon dat ik bij jou moest zijn.Tijdens ’t kenningsmakingsgesprek voelde ik meteen ’n klik; je inlevingsvermogen, je begrip, ’t warme, liefdevolle gevoel dat je me gaf, de tijd die je nam, emoties die er mogen zijn.’t Grootste resultaat is dat ik weer in mijn Kracht sta! Dat ik  weer naar de toekomst durf te kijken met Vertrouwen …Lees verder..